HOOFDPAGINA
L I N K S

 
 
  ARGENTINIE
Taal: Spaans
Hoofdstad: Buenos Aires
Regeringsvorm: Parlementaire democratie
Religie: Rooms-Katholiek
Oppervlak: 2.766.890 km²
Inwoners:
37.8 miljoen
- Dichtheid: 14/km²
Munteenheid: Peso (ARP)
Tijdzone: UTC -3
Nationale feestdag: 25 mei
Volkslied: Oid, Mortales
web | Code | Tel. .ar | ARG | 54

KLIK HIER VOOR DE LANDKAART VAN ARGENTINIE

Argentinië (Spaans: República Argentina) is een republiek in het zuiden van Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van het land bedraagt 2.766.889 km2, en daarmee is Argentinië na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en grofweg 65 keer zo groot als Nederland.
Argentinië grenst in het oosten aan Brazilië (1224 km) en Uruguay (579 km), in het noordoosten aan Paraguay (1880 km), in het noorden aan Bolivia (832 km), en in het westen aan Chili (5150 km). In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan (4989 km). In het uiterste zuiden w
t een subtropisch noorden terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst.

Argentinië ligt op het Zuidelijk Halfrond, waar de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Nederland. Kerstmis wordt gevierd in het warme jaargetijde. Het klimaat in het belangrijkste en dichtstbevolkte deel van Argentinië, d.w.z. Buenos Aires en omgeving, is gematigd: er heersen geen strenge winters (nauwelijks temperaturen beneden 0° C), doch wel warme zomers (temp. tot 40° C). De luchtvochtigheid is hoog en kan vooral in de zomer (december t/m maart) oplopen richting 100%. Er is vaak sprake van abrupte temperatuurschommelingen, die in 24 uur tijd een verschil van meer dan 20° Celsius kunnen bedragen; in de winter (juni t/m september) behoren zwoele perioden niet tot de zeldzaamheden, terwijl in de zomer frisse dagen kunnen voorkomen. De regenval in Buenos Aires (vaak stortbuien) is gemiddeld 940 mm per jaar en komt onregelmatig verdeeld over het gehele jaar voor.

Landschap

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s: Het noordwesten met het Andesgebergte en het Altiplano (betekent hooggebergte). De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van Argentinië is Salinas Chicas op het schiereiland Valdes, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 m) en de vulkaan Llullaillaco (6723 m) en verder nog tientallen bergen boven de 6000 meter.
De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno die zich elk jaar vele centimeters verplaatst, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren.
Het Altiplano gaat langzaam over in de pre-Cordillera, en bergketen met grote ravijnen. Iets meer naar het westen ligt het El Chaco-gebied met eindeloze savannes bedekt met ondoordringbaar struikgewas.

Het noordoosten, één grote subtropische laagvlakte met savannes, bossen,
rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Al deze rivieren monden uit in de grote delta van de Rio de la Plata. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de buurlanden Brazilië en Paraguay.
In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay.
Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied, Los Esteros del Iberá. Nog zuidelijker ligt de provincie Entre Rios met veel grasland.

In het midden van Argentinië ligt de ‘Pampa Humeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het totale grondgebied. Het noordelijke en middelste gedeelte vormen de vochtige Pampa Húmeda, het zuiden en westen vormen de droge Pampa Seca.
De Pampa Húmeda is wat heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca is vlakker en droger.
Ten noordwesten van het pampagebied ligt de Las Sierras de Cordóba, het centraal bergland. Hier ligt ook het grootste meer van Argentinië, Mar Chiquita, en het grootste zoutmeer van het land, Salinas Grandes.

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Van hieruit stromen tweegrote rivieren, de Rio Colorado en de Negro.
Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. De bergen in het merendistrict zijn niet meer zo hoog, maar vermeldenswaard zijn de vulkaan Lanín (3776 m) en de cerro Tronador (3554 m). Kenmerkend is dat het gebergte hier steeds meer vulkanisch begint te worden.
Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego of Vuurland, een eiland in het uiterste zuiden van Argentinië.
Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielos, de grootste ijsmassa op het vasteland na de Zuidpool (18.000 km2). Verder komen we hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Dit gedeelte van Patagonië verandert hier langzaam in een woestijn als gevolg van de extreme droogte, de voortdurende harde wind en de bodemerosie.
Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

Politiek
De Argentijnse grondwet van 1853 (herzien in 1994), legt een scheiding der machten op tussen de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht, zowel op landelijk als provinciaal niveau. De president en vice-president worden direct verkozen voor vier jaar. Beiden mogen maar twee aaneengesloten termijnen dienen, maar na een tussenperiode van ten minste één termijn mogen ze zich kandidaat stellen voor een derde termijn. De president benoemt de ministers. De grondwet geeft hem aanzienlijke macht in zijn dubbelfunctie van staatshoofd en regeringsleider. Hij heeft onder andere de mogelijkheid in "dwingende en noodzakelijke" situaties presidentiële decreten uit te vaardigen en een veto op onderdelen uit te spreken. Het huidige staatshoofd annex regeringsleider is Néstor Kirchner.

Het Argentijnse parlement (Nationaal Congres/Congreso Nacional) bestaat uit de Senaat (Senado) met 72 zetels en een Kamer van Afgevaardigden (Cámara de Diputados) met 257 zetels. Sinds 2001 worden de senatoren direct verkozen, waarbij iedere provincie, inclusief de federale hoofdstad, vertegenwoordigd wordt door drie senatoren. Senatoren hebben een zittingstermijn van zes jaar, afgevaardigden van vier jaar. Om de twee jaar worden er verkiezingen gehouden voor een derde van de senaats- en de helft van de afgevaardigdenzetels. Beide kamers worden verkozen via evenredige vertegenwoordiging.

Economie
Argentinië profiteert van een ruime hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen, een geletterde bevolking, een op de export gerichte landbouwsector en gevarieerde industrie. Vanaf het eind van de jaren 80 van de 20ste eeuw liepen de internationale schulden echter hoog op. De inflatie bedroeg 200% en de productie stortte in. Om de economische crisis te lijf te gaan besloot de regering de weg in te zetten naar vrijhandel, deregulering en privatisering. In 1991 vond een radicale monetaire hervorming plaats, die de peso verbond aan de Amerikaanse dollar en de geldgroei beperkte tot de groei van de nationale reserves.

Aanvankelijk waren de hervormingen een succes. De inflatie daalde en het bruto nationaal product steeg. Maar opeenvolgende economische crisissen in Mexico, Azië, Rusland en Brazilië leidden tot een nog grotere economische val vanaf 1999. De regering ging over tot belastingverhogingen en bezuinigingen ter beperking van het begrotingstekort, dat gestegen was tot 2,5% van het BNP in 1999. Binnenlandse en internationale investeerders bleven echter twijfelen of de regering de schulden af kon lossen en de vaste wisselkoers tussen peso en dollar kon handhaven.

In 2001 verslechterde de situatie nog meer door de groei van het aantal obligaties, massale geldopnames bij de banken en een verdere val van consumenten- en producentenvertrouwen. Pogingen van de regering een sluitende begroting te bereiken om zo het banksysteem te stabiliseren en economische groei te herstellen bleken onvoldoende resultaat op te leveren. De pas verkozen president Eduardo Duhalde wist van het Internationaal Monetair Fonds een lening van 20 miljard dollar te verkrijgen, maar verdere maatregelen leken uit te blijven. In januari 2002 werd de peso losgekoppeld van de dollar.

Argentijnse automerken: Anadón, ASA, Biscayne, JVA en volgens sommigen is Lamborghini Latinoamericá een apart automerk.

Toerisme
De toeristische sector in Argentinië is vooral afhankelijk van de binnenlandse toeristen. In 2000 bezochten maar drie miljoen buitenlanders Argentinië, het merendeel uit de buurlanden Uruguay en Paraguay.
Argentinië is vooral rijk aan natuurschoon en de vele recreatiemogelijkheden op het gebied van watersport, sportvissen en jagen.
Verder trekt de hoofdstad Buenos Aires vele binnen- en buitenlandse toeristen.
Bezienswaardig zijn verder de stad Córdoba, de oude provinciehoofdsteden in het noorden als Tucumán, Jujuy, Catamarca met hun bouwwerken uit de koloniale periode, het in 1553 gestichte Santiago del Estero, de oudste stad van het land, en Salta, een belangrijk toeristencentrum.
In de provincie Misiones bevinden zich ook de wereldberoemde watervallen in de rivier de Iguaçú, een van de grootste toeristische attracties van het land.
In de provincie San Luis zijn in holen en grotten nog rotsschilderingen te zien.
Zeer karakteristiek zijn de pampa's, de schier eindeloze grasvelden, die zich in de provincie La Pampa, maar ook daarbuiten, uitstrekken. Aan deze provincie grenst de provincie Mendoza, waarin de hoogste toppen van de Andes liggen (Aconcagua). De provincie is verder beroemd om haar wijn en haar vele minerale bronnen.
Befaamde bronnen zijn er ook in Rio Hondo (Aguas del Sol) in de provincie Santiago del Estero.
Toeristisch in trek is ook het merengebied Bariloche (een nationaal park) in het zuidwesten. De belangrijkste plaats in het merengebied Bariloche is San Carlos de Bariloche, 's winters een wintersportcentrum.

Electriciteit
Het voltage is 220 en aan schommelingen onderhevig. Algemeen wordt gebruik gemaakt van stekkers met twee of drie (geaard) platte polen en van stekkers met twee dunne ronde polen. Nederlandse stekkers met dikke polen zijn niet direct bruikbaar.

Taal
Spaans is de officiële taal, maar daarnaast wordt er ook Engels, Italiaans, Duits en Frans gesproken.

Hoofdstad
Buenos Aires, wat mooie lucht betekent.

Tijdverschil
Door de grootte van het land verschilt het tijdsverschil. Over het algemeen is het in Argentinië in de winter 4 uur vroeger dan in Nederland en in de zomer 5 uur vroeger.

Valuta
De lokale munteenheid is de Peso. Per februari 2002 is de koppeling aan de US-dollar losgelaten. Men kan vrij vrijwel overal gebruik maken gemaakt van geldautomaten d.m.v. een bank-/giropas (met Cirrus-teken!) c.q. creditcard (Mastercard, Visa, American Express).

Openbaar vervoer
Buenos Aires beschikt over een efficiënt metro- en bussennetwerk. Ook rijden er veel taxi's, te herkennen aan hun zwart-gele kleur.
Argentinië beschikt over een uitstekend net van buslijnen die bijna alle plaatsen van het land met elkaar verbinden. Veel bussen zijn uitgerust met een bar, toilet, t.v en airconditioning. Het net van spoorlijnen daarentegen is vrij beperkt.

Verkeer
In de hoofdstad zijn de belangrijkste straten geasfalteerd. Sommige kleinere straten en lanen zijn geplaveid met 'kinderhoofdjes'.
Buiten Buenos Aires zijn de hoofdwegen van redelijke kwaliteit: overwegend tweebaans en geasfalteerd. In de meer afgelegen streken van Argentinië zijn vele wegen evenwel onverhard, waaronder ook grote delen van de Route 40 die langs het gehele Andesgebergte voert.

Autoverhuur en gebruik (brom-) fietsen
Vrijwel alle grote internationale autoverhuurbedrijven zijn redelijk tot ruim vertegenwoordigd in geheel Argentinië. Het hectische verkeer, met name in Buenos Aires, maant tot enige voorzichtigheid. In de stadscentra is het gebruik van (brom)fietsen, in verband met het drukke en chaotische verkeer, zelfs zonder meer gevaarlijk. Ook in de buitenwijken, waar de verkeersdrukte minder is, dient men voorzichtig te zijn gezien de onberekenbaarheid van andere weggebruikers.

Rijbewijs
Alle autorijdende personen zijn verplicht over een rijbewijs te beschikken. Een internationaal rijbewijs is aan te bevelen. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB in Nederland.

BESTEMMINGEN
Buenos Aires is een belangrijk economisch centrum en ligt aan de monding van de Rio de la Plata. Het heeft 12 miljoen inwoners en is hiermee de grootste stad van het land. De stad is bekend van de Tango. Deze komt uit de wijk la Boca, gesitueerd bij de oude haven. Van origine is dit een Italiaanse visserswijk. Deze wijk bestaat uit onder andere de Calle Caminito waar huisjes staan die in allerlei bonte kleuren zijn geverfd. Deze kleuren hebben een historische betekenis. Aan het eind van de achttiende eeuw was La Boca een echte immigrantenwijk. Somberheid en grauwheid voerden de boventoon. Een inwoner kwam op het idee wat leven in de brouwerij te brengen door de huizen te verven. Hier zijn diverse lokalen waar de tango nog met passie wordt gedanst. In de wijk San Telmo zijn nog veel tangobarretjes en restaurantjes te vinden, maar ook op straat zijn er vele artiesten die de tango tot in perfectie kunnen spelen. Dit is één van de oudste wijken van de stad, met veel antiekwinkeltjes en neo-koloniale huizen.

Buenos Aires lijkt het meest op een Europese hoofdstad vergeleken met de andere steden van de Zuid-Amerikaanse landen. Parijs, Rome, Madrid, Milaan waren inspiratiebronnen voor deze Latijns-Amerikaanse versie van Europa. Wanneer je flaneert over de beroemde Avenida de Mayo naar het congresgebouw, dan lijkt het alsof je over de Gran Via in Madrid loopt. Het operagebouw Teatro Colón in het centrum heeft grote gelijkenis met La Scala in Milaan. Avenida 9 de Julio, de breedste boulevard ter wereld, moest het 'Champs-Elyseegevoel' begin deze eeuw aan de stad toevoegen. De obelisk die op dezelfde avenida staat is een regelrechte imitatie van die van Place de la Concorde in Parijs.

Recoleta is een mooie, rustige wijk met terrassen waar de welgestelde mensen wonen. Hier komen de mooiste mensen van de stad bijeen. Het gelijknamige kerkhof herbergt vele beroemdheden zoals presidenten, maar ook Evita Peron. Nog iedere dag leggen bewonderaars bossen verse bloemen en brieven bij haar graf. Het bijzondere van dit kerkhof zijn de gedecoreerde huisjes waarin de graven liggen. Eromheen ligt een cultureel centrum met tientallen restaurants en cafeetjes.

Buenos Aires is 24 uur per dag, 7 dagen per week een bruisende stad. Om 3 uur `s nachts sta je nog in de Calle Lavalle in de rij voor de bioscoop en op de boulevard Avenida Corrientes zijn alle kiosken, cafés en winkels 24 uur open. Ook het openbaar vervoer rijdt de hele nacht door. Winkels zijn hier geopend vanaf 8:00 uur tot ongeveer 12:00 - 12:30 uur en gaan na de siësta om 15:00-16:00 uur weer open om tot 20:00 – 21:00 uur open te blijven. Grote warenhuizen en winkelstraten zijn de gehele dag geopend.

De politiek van Argentinië speelt zich vooral af rondom het Plaza de Mayo, de historische kern van de stad. Het overheidsgebouw , de Casa Rosada, valt op door de roze kleur. Het plein voor het overheidsgebouw is het terrein van de moeders en grootmoeders, die hier sinds 1976 nog elke donderdag om opheldering komen omtrent de verdwijning van hun kinderen (desaparecidos). Daarnaast is het Plaza del Congreso, één van de grootste pleinen, met het regeringsgebouw, El Congreso een bezichtiging waard.

Ook buiten de hoofdstad zijn er genoeg bezienswaardigheden. Zo zijn bijvoorbeeld de watervallen van Iguazú één van de meest bezochte attracties van het land, gelegen in het noordoosten van het land aan de grens van Paraguay en Brazilië. Deze watervallen zijn de breedste en spectaculairste van Zuid-Amerika. Ze worden omringd door subtropische bossen met duizenden vlinders, prachtige vogels en reptielen.

Vuurland wordt ook wel de “teen van Argentinië” genoemd. Het eiland heeft prachtige meren en langs het Beaglekanaal, richting Chili lijkt het landschap op de fjorden van Noorwegen. Dit is het meest zuidelijke bewoonbare puntje van de wereld voor Antarctica, want na Isla Navarino en Kaap Hoorn is dit echt 'Finis Terrae', de eindhalte van het Amerikaans continent. De hoofdstad Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld en een gezellige, knusse havenstad. Vanuit hier kun je goede excursies maken zowel over het land als het Beaglekanaal.

Na Nahuel Huapi is Los Glaciares het grootste park van Argentinië, van maarliefst 6000 km². Hier zie je de grootste gletsjers van het land, waaronder de Perito Moreno. Deze gletsjer is één van de weinige gletsjers in de wereld die zich nog langzaam voortbeweegt. In het park heb je ook de berg Fitz Roy (3376 meter), die een grote aantrekkingskracht heeft op bergbeklimmers. Het park ligt 60 kilometer ten westen van Calafate. Hier vandaan worden veel excursies georganiseerd.

Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel
Olga Cossenttini 831, piso 3
C1107 BVA, Buenos Aires
Tel: (54-11) 4338-0080
Fax: (54-11) 4338-0081