HOOFDPAGINA

L I N K S
 
 

ITALIE

Taal: Italiaans
Hoofdstad: Rome
Regeringsvorm: Republiek
Religie: Rooms katholiek
Oppervlak: 301.230 km²
Inwoners: 58,0 miljoen
Dichtheid: 196/km²
Munteenheid: Euro (EUR)
Tijdzone: UTC +1
Nationale feestdag: 2 juni (1946) dag van de republiek
Volkslied: Fratelli d'Italia
web | Code | Tel. .it | ITA | 39

 

La bella Italia! Italië doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is. De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken maken dat velen hier ieder jaar terugkeren. De grote Italiaanse "laars" in het zuiden van Europa wordt in het Noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land! Na de Romeinse tijd waren de 13e tot en met 15e eeuw een periode van grote bloei op het gebied van de kunsten. Michelangelo en Leonardo da Vinci zijn klinkende namen uit die tijd. Wie nu in Italië komt kijkt zijn ogen uit aan de schitterende beelden, schilderijen en fresco’s. Maar ook tijdens een wandeling door de stad, door Rome, Florence, Verona of Pisa, wordt men overweldigd door de prachtige bouwwerken.

Geschiedenis

Venetië-Lombardije was door tegenwerking van de Franse keizer Napoleon III in 1859 niet aan Oostenrijk-Hongarije afgestaan, en in Rome namen Franse troepen paus Pius IX in bescherming, die geen afstand wilde doen van het wereldlijk gezag over de Kerkelijke Staat. De Italianen kregen Venetië in handen door zich in 1866 met Pruisen te verbinden tegen Oostenrijk, ook al moesten de Italiaanse troepen in deze oorlog het onderspit delven. Na het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog in 1870 trok Napoleon III zijn troepen uit Rome terug, zodat met de inlijving van de hoofdstad de territoriale eenheid kon worden voltooid (sept. 1870). Pius IX weigerde in het verlies van zijn gebied te berusten. Ook onder zijn opvolgers was de verhouding tot de antiklerikale Italiaanse regering dikwijls moeilijk. Pas in 1929 kwam een concordaat tot stand, waarbij het koninkrijk Italië en de pauselijke soevereiniteit over Vaticaanstad werden erkend (zie Verdragen van Lateranen). Italië kreeg een tweekamerstelsel met een door de koning benoemde Senaat en een gekozen Kamer. Gedurende de eerste decennia werd het gezag van de regering ondermijnd door de twisten tussen de politieke partijen - de liberalen en de radicalen - en persoonlijke schandalen van politici. De belangrijkste politieke figuren in deze tijd waren Agostino Depretis en Francesco Crispi. Het financiële beleid liet te wensen over omdat de economische toestand slecht was. In het noorden kwam de industrie tot ontwikkeling, maar de sociale toestanden waren daar erbarmelijk; in het zuiden van het land schiep het grootgrondbezit een diepe kloof tussen het verarmde volk en de aanzienlijken. De grote werkloosheid deed vele Italianen emigreren. Het socialisme en anarchisme bloeiden. Koning Umberto I, die zijn in 1878 overleden vader Victor Emanuel II was opgevolgd, werd in 1900 door een anarchist vermoord, waarna Victor Emanuel III de troon besteeg.

In dit tijdperk verwierf Italië ook zijn schamele koloniale bezittingen: Eritrea (1882-1890), Italiaans Somaliland (1899-1905) en na een oorlog tegen Turkije, die het land tevens de Dodekanesos opleverde, Libië. Een poging Abessinië te onderwerpen, eindigde in een smadelijke nederlaag bij Adoea (1896). De verhouding tot Frankrijk was de eerste tijd koel. Italië zocht aansluiting bij Oostenrijk en Duitsland en sloot in 1882 met deze landen het Drievoudig Verbond. Nationalistische Italianen waren echter niet tevreden met de bereikte grenzen en maakten aanspraak op enkele ten dele door Italianen bewoonde gebieden: Nizza (Nice) en Savoye, die in 1860 in ruil voor de steun van Napoleon III aan Frankrijk waren afgestaan, alsmede Trente, Istrië met de stad Triëst en Fiume, het Italia irredenta (zie irredentisme). Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bleef Italië aanvankelijk neutraal, daar het Drievoudig Verbond met Duitsland en Oostenrijk een defensief karakter had. Nationalisten, irredentisten en republikeinen zagen meer in deelname aan de oorlog aan de zijde van Engeland en Frankrijk. Nadat de geallieerde mogendheden bij het verdrag van Londen royale gebiedsuitbreiding hadden toegezegd, verklaarde Italië in mei 1915 de oorlog aan Oostenrijk en in aug. 1916 ook aan Duitsland. In militair opzicht was de oorlog geen succes, maar bij de vrede werd Italië beloond met Istrië en Triëst, Zara in Dalmatië en geheel Zuid-Tirol. De kwestie Zuid-Tirol bleef vervolgens de Italiaans-Oostenrijkse betrekkingen belasten. Fiume, dat aanvankelijk tot vrijstaat was verklaard, werd in 1919-1920 eigenmachtig door de dichter d'Annunzio voor Italië bezet.

Klimaat
Italië heeft als geheel een Middellandse-Zeeklimaat. Desalniettemin kan men er een aantal verschillende klimaatgebieden onderscheiden. De Povlakte heeft bijvoorbeeld hete zomers en koude, vochtige winters met mist en nevel. De zuidzijde van de Alpen (het Italiaanse merengebied) kent een zachter klimaat vanwege de beschutte ligging. Het noordelijke gedeelte van de Apennijnen en de hoog gelegen gebieden van de streken Toscane en Umbrië zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw. Zuid-Italië kent zeer droge en hete zomers met vele uren zonneschijn. Een bekende wind is de ‘sirocco’, een zuidelijke, warme en vochtige wind. De ‘tramontane’ is een frisse westelijke tot noordwestelijke wind. Deze naam wordt ook gegeven aan noordelijke of noordoostelijke winden met koele lucht. De koude mistral uit het Rhônedal is in de omgeving van Genua nog goed te voelen. Plaatselijk koude valwinden hebben daar de naam ‘maestrale’.

Cultuur
Italianen zijn vriendelijke mensen. Soms komen ze een beetje stug of arrogant over, maar ze ontdooien als je een paar Italiaanse woorden gebruikt. Overigens zijn er maar weinigen die Engels spreken (met uitzondering van het noordelijke deel), dus je zult hoe dan ook wel wat Italiaanse begrippen moeten gebruiken. De meeste inwoners voelen zich meer verbonden met de streek of stad waar ze wonen dan met het land. Ondanks dat Italianen steeds minder vaak naar de kerk gaat, worden de katholieke feestdagen, zoals die van de plaatselijke heilige, uitbundig gevierd met grote processietochten en volksfeesten. Bij een trouwerij wordt er flink gefeest en het is echt leuk om hier een glimp van op te vangen.

Feestdagen
De belangrijkste feestdag in Italië is 15 augustus, Maria Ten Hemelopening. Op deze dag is nagenoeg alles gesloten en trekt iedereen naar de kustplaatsen. Buiten de bij ons ook bekende feestdagen zoals Kerst, Pasen, hemelvaart en Pinksteren kennen we nog de volgende feestdagen: 8 maart: Feest v.d. Vrouw (Mimosa) 25 april: Bevrijdingsdag 1 mei: Dag van de Arbeid 1e zondag van juni: Feest van de Republiek 1 november: Allerheiligen 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis

Eten en drinken
Het leven van Italianen lijkt vaak om eten te draaien. Ze lunchen en dineren uitgebreid. Alleen voor het ontbijt nemen ze geen tijd. Een cappuccino en een zoet croissantje, dat is het. Vaak nemen ze dat staand aan de bar in een cafe, onderweg naar hun werk. De lunch bestaat meestal uit een flink bord pasta. Na de siësta begint de avond met flaneren op straat..., en dan gaan de Italianen uitgebreid eten!
De warme maaltijd bestaat uit gewoonlijk uit diverse gangen: 'antipasto' (voorgerecht, soort tapas), 'il primo piatto' (pasta schotel of risotto), 'secondo piatto' (een stuk vlees of vis) en als laatste 'il dolce' (dessert) . De Italianen nemen meestal een salade (insalata) als laatste. Als je dat allemaal wilt, trek dan voor het diner een hele avond uit. Het is ook lekker om met z'n allen een aantal antipasti te bestellen. Pizza's zijn hier natuurlijk ook veel lekkerder!br> Restaurants zijn open tussen 12.30 en 15.00 uur, en 's avonds meestal vanaf 18.00 of soms zelfs 20.00 uur. Pas je ritme dus aan.

Geldzaken
De Italiaanse munteenheid is de Euro. U kunt veelal met creditcard betalen. Restaurants vormen hier soms een uitzondering op. Pinnen is heel makkelijk in Italië, zelfs in de kleinste dorpjes staan vaak pinautomaten waar men 24 uur per dag geld kan opnemen. Indien u op Sicilië aankomt in het weekend, adviseren wij u voor de eerste dagen al vast wat euro's mee te nemen, aangezien de pinautomaten in het weekend vaak leeg zijn.

Openbaar vervoer en taxi's
Italië kent een goed treinennet en de tarieven zijn laag. De tijden van vertrek worden niet strikt nageleefd en er kan nog wel eens vertraging ontstaan. Verder rijden er in grote steden bussen en soms ook trams en Rome kent een paar ondergrondse lijnen. Buskaartjes voor streekbussen koopt u in de bus, maar kaartjes voor de stadsbussen dient u vooraf te kopen bij de 'Tabacchaio' winkels. Deze winkels zijn herkenbaar aan een uithangbord met een grote 'T'. Naast buskaartjes worden in deze winkels sigaretten, telefoonkaarten en -munten en soms ook postzegels verkocht. De officiële taxi’s zijn voorzien van een meter en de tarieven zijn te vergelijken met de tarieven in Nederland. U kunt vooraf een prijsindicatie vragen.

Voltage
In Italië is de stroomsterkte 220 volt. In afgelegen bergdorpjes komt ook nog 110 volt voor. U heeft voor de geaarde stekkers een adapter nodig, daar de stopcontacten anders zijn dan in Nederland. Het meest praktisch zijn de zogenaamde eurostekkers, waar verscheidene stekkertypes op zitten.


Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller