HOOFDPAGINA | MAROKKO PAGINA

L I N K S
 
 

CABABLANCA (MAROKKO)

Casablanca (Arabisch: ed-Dar el-Beida) is een stad in het westen van Marokko. Casablanca is met meer dan 3 miljoen inwoners de grootste stad van Marokko en de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

Op of nabij het huidige Casablanca lag al vanouds de nederzetting Anfa, waarschijnlijk al sinds de tijd van Carthago. Omdat Anfa een broeinest van piraten was, vernietigden de Portugezen de stad in 1468. In 1515 herbouwden de Portugezen de stad onder de naam "Casa Branca". De Portugezen bleven tot 1755, toen ze na een aardbeving de stad verlieten. Het werd door sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah herbouwd als Dar el-Beida. De Spanjaarden kregen het recht er een commercieel centrum te stichten, en gaven het zijn huidige naam.

Toch was het pas na de Franse kolonisatie vanaf 1912 dat Casablanca andere Marokkaanse steden als Fès en Marrakech overvleugelde: Rabat werd hoofdstad, en de as Rabat-Casablanca werd sterk ontwikkeld. Casablanca werd de belangrijkste handelsstad van het land en de belangrijkste plaats voor Europese vestiging.

In januari 1943 werd in Casablanca een belangrijke conferentie gehouden, waarin Theodore Roosevelt en Winston Churchill afspraken dat slechts de volledige overgave van Nazi-Duitsland als einde van de Tweede Wereldoorlog zou worden geaccepteerd.


Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller