HOOFDPAGINA
L I N K S

 
 

RABAT (MAROKKO)


 

Rabat is de hoofdstad van Marokko. De stad heeft 717.000 inwoners (2001); in de agglomeratie wonen iets minder dan 2 miljoen mensen (7,6% van de totale Marokkaanse bevolking). Rabat ligt aan de Atlantische Oceaan op de linkeroever van het Bou Regreg estuarium, tegenover de plaats Salé. Als gevolg van dichtslibben neemt de betekenis van de haven af, maar Rabat heeft nog steeds een belangrijke textielindustrie.

De plaats van het huidige Rabat is al heel lang bewoond. Er werd rond 700 een versterking gebouwd. In 1150 bouwde de Almohadische sultan 'Abd al-Mumin hier een burcht (de latere Kasbah van Oudaïa), een moskee, en een verblijf. Het geheel werd een een ribat genoemd, een vesting. De huidige naam komt van Ribat Al Fath, wat "het kamp van de overwinning" betekent. Ya'qub al-Mansur, een kleinzoon van 'Abd al-Mumin, liet de vesting uitbreiden tot een ommuurde stad die diende als basis voor de Almohadische expedities in Andalusië.

Na 1253 volgde een periode van achteruitgang, omdat Fès tot hoofdstad was gekozen. Toen de Spaanse koning Filips II in 1609 besloot de Moren uit te wijzen, vonden duizenden van hen een schuilplaats in Rabat. Onder de dynastie van Alawieten begon voor de stad een periode van groei.

In 1912 werd Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat Marokko en de zetel van de resident. Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 bleef Rabat de belangrijkst stad.

In Rabat is de Mohammed V Universiteit gevestigd.

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller